Nå har jeg kokt juletreet igjen!

Ja, i år som i fjor gikk jeg løs på juletreet da julen var vel overstått. Vi rydder ut jula så fort vi har tid etter at hverdagen har startet og da har vi plutselig en RÅVARE for plantefargersken i huset! Yes!
Så snart alt som heter glitter og stas er fjernet er det bare å klippe i veg! Bruk gjerne en hagesaks, for det kan være litt knotete med den vanlige saksen som ikke er skapt for treklipping. En hyggelig bieffekt av å klippe juletreet er at man muligheten for å finne en bortgjemt julekule eller to, absolutt er til stede….

farging med juletreet

Juletreet pynter i stua og skal snart «pynte» garnet!

Edelgran eller vanlig gran..

På juletrefronten var det en stor forskjell for oss i år: vi hadde edelgran for første gang! Det var jeg ikke helt fornøyd med….Riktignok er edelgrana fin og det er lett å la seg forlede av at den ikke feller en barnnål (vel, nesten ikke da) men bortsett fra det er jeg ikke overbevist. Den lukter jo veldig lite og lukt er viktig for en som setter pris på sanseopplevelser.

farging med juletreet

Edelgran

Granbar må man ha – og det henter vi på juletreet så klart

Jeg sanket i alle fall masse granbar og fylte min store kokekjele helt full. Jeg unngikk de tjukkeste kvistene, men jeg renset altså ikke barnnålene fri for kvist. Deretter kokte jeg opp og slo av varmen etter en stund og lot det trekke. Dette repeterte jeg og lot det koke lenge på svak varme. Poenget med flere kok, er å få ut fargestoffet av litt hardere fargeemner enn f.eks. blomster er. Det samme gjorde jeg i fjor på  juletreet vi hadde da, med stort hell. På denne måten ble fargesuppa fin og mørk rødbrun.

farging med juletreet

Koking av juletre

Til neste år blir det skikkelig gran!

Den største forskjellene fra forrige årets julegrankok var at det ikke luktet særlig godt! Det var bare en svak bakgrunnstone av gran, men utover det var lukten dominert av en litt ubehagelig «kjemisk» lukt. Vanskelig å forklare men jeg hadde altså gledet meg til nyvasket lukt i hele huset fra granbarkokingen, så jeg følte meg litt snytt! Dernest virket det som om fargesuppen ga mindre farge enn i fjor, fargen ble rett og slett litt blassere. Dette sto ikke i forhold til mengden med fargemateriale som hadde kokt lenge.

farging med juletreet

Et ekte juletre!

Fargeprosessen ved farging med juletreet

Jeg fulgte nesten samme prosess som i fjor. Jeg testet med både ubeiset og alunbeiset garn og fikk samme resultat som i fjor. Hvis man har forbeiset med alun så blir fargen litt gulere og kanskje litt kraftigere, mens ubeiset garn gir mer beige farge når man farger med gran.

farging med juletreet

Alunbeiset(gulest) og ubeiset garn

farging med juletreet

Jernbeiset garn

Jeg la oppi to hesper av alunbeiset garn og 2 hesper ubeiset garn i fargesuppen og lot det hele simre ca. en time. Planen var å «farge» videre på èn hespe fra hver av de to typene, dvs. alunbeiset og ubeisett. Jeg skriver «farge» fordi fargen jeg var ute etter var den grå fargen vi får når vi beiser granfarget garn med jern. Jeg foretrekker vanligvis å etterbeise fordi jeg da har mer kontroll med hvordan fargen endres.

 

 

 

Ble det ikke litt kjedelig …?

Men i år syntes jeg at både den gule alunbeisede og den beige ubeisede så ganske kjedelig og blasse ut etter at de var farget med juletreet så jeg bestemte meg for å ikke fortsette med jernbehandling av hele hespen. Istedenfor valgte jeg å jernbehandle bare halvparten av hver enkelt hespe og gjett om jeg ble fornøyd!

 

farging med juletreet

Juletregarn halvfarget med jernbeis

Spennende halvfarging på nye prosjekter

Jeg syntes halvfargingen var så morsomt å holde på med og jeg synes også at det ga et bra resultat, så «halvfarging» kommer jeg garantert til å gjøre mye mer utover våren!