Karminrødt heter fargen vi jakter på!

Og kommer fra cochenille , som strengt tatt ikke er en plante, men en lus…. Men det er klart lusa lever jo på en plante, (kaktus) så vi er veldig nærme! I hunnlusas skall finner fargestoffet karmin, som farger det meste rødt; ikke bare ull, men også leppestift og mat (godkjent i EU med nummer E-120!)
Cochenille er et kjent fargestoff for de fleste plantefargere, for det er ikke sååå lett få rødt fra planter fra norsk natur! Likevel er det en eksklusiv vare, som må bestilles fra enten forhandlere i Norge eller andre land, uansett må den importeres!

Cochenille

Cochenille: tørket lus. Må males opp og bløtlegges før bruk!

Hvor knallrosa kan vi få det fra cochenille?

I mange fargebøker og artikler så står det at man ikke trenger å beise med alun før man farger med Cochenille. Det kan nok stemme, men man kan jo likevel gjøre det. Jeg innbilte meg nemlig at det ville gjøre fargen skarpere hvis man brukte garn forbeiset med alun og ville teste ut det! Jeg teste samtidig farging på alpakka og grått garn for å se hva slags fargeforskjeller jeg kunne få frem. Som du ser av bildet så ble garnet som var forbeiset med alun atskillig mer knallrosa, en det ubeisede. Så er man ute etter de skikkelig knallrosa fargene så er det forbeising med alun man skal satse på!

cochenille

Ubeiset og litt roligere farge til venstre og alunbeiset og skarpere farge til høyre

Blir det forskjell på alpakka og saueull med cochenille?

Så sant jeg har Frisenvangalpakka liggende klar, så pleier jeg å kjøre partester på saueull og alpakka, der de utsettes for samme fargeforhold. Dermed lærer jeg hva jeg kan forvente meg fra de forskjellige fargestoffene på alpakka versus saueull og kan bruke erfaringene til senere farginger.
Denne gangen ble fargeforskjellen ganske markant! Alpakkagarnet ble atskillig mer gammelrosa, mens ubeiset garn av saueull ble klar rosa.

cochenille

Alpakka(ubeiset): bad 1 – 4

Bare hvitt eller ubleket garn?

Nei, denne gangen måtte jeg teste både lysegrått og mellomgrått, fordi man ofte får veldig flotte, duse farger på denne måten.. Testet sågar en hespe med forholdsvis mørkt alpakkagarn, som ga et nydelig rødskjær som man bare kan ane. Min vurdering av fargene man får, (som jeg også har tenkt ved tidligere fargeforsøk med andre fargestoff)  er at mørk-og mellomgrått garn egner seg best på første badet, hvis man ikke synes det er greit at fargen knapt synes. Til gjengjeld kan man kanskje vente til bad 2 eller senere med det lysegrå, fordi det på første badet gir lite fargeforskjell å bruke lysegrått i forhold til hvitt/ubleket.

cochenille

De to til høyre er lysegrå og mellomgrå!

Kan vi få flere bad?

Javisst kan man det! Cochenille er en kostbar men fargesterk fornøyelse! Man kan få mange bad når man farger med cochenille. Jeg farget akkurat samme antall og typer hesper på bad 1 og bad 2 og fikk ganske tydelige forskjeller, selv om den helt lyse fargetonen ikke kom frem enda. Fremdeles var det alunbeisede garnet mye skarpere i fargen i forhold til det ubeisede.

cochenille

Bad 1 på første rekke og bad 2 på andre rekke!

Kan man endre surhetsgrad på fargebadet og oppnå andre farger?

Ja, ofte kan en endring av pH påvirke fargen man får. I dette tilfellet var fargebadet surt pH < 5,5, så jeg tilsatte salmiakk og målte pH til å bli > 8,5 før jeg tok opp i garnet på bad 3 og 4.Fargesuppen ble markert mørkere, men hespene ble lysere (som forventet i påfølgende bad!)  Jeg brukte samme antall og type hesper som tidligere og fargen ble muligens noe mer lilla, men ikke så mye som jeg hadde forventet.

cochenille

Bad 3: med salmiakk. muligens et lite lillaskjær her?

Jeg forsøkte enda en gang med da endret ikke fargen seg nevneverdig. På begge de basiske badene ble garnet mer skjoldete enn på utgangspunktet. Dette kom frem under tørk og vitner om at man må snu garnhespene mye under tørk og gjerne «slynge» dem godt før tørk.
Fargingen min er ikke helt over enda, for fremdeles er det mye fargestoff igjen!

cochenille

Bad 1-4 : alle hespene ligger i samme rekkefølge for hver kvadrant: alpakka, ubeiset, alunbeiset, lysegrå og mellomgrå