Dette innlegget er en del av en bloggserie «dette må vi snakke om», der jeg tar opp sentrale temaer innen plantefargeverdenens synsing og selvsikre uttalelser, mer eller mindre _faglig_ og forskningsbasert fundert. Så allerede nå har jeg sikkert ertet på meg mange forståsegpåere og det helt greit. Min agenda er at det som sies bør være enten frie refleksjoner og funderinger eller beviste sannheter, ikke bastante påstander fordi «sånn har vi alltid gjort det». Dette innlegget handler om å motivere den som er nybegynner i plantefarging.

Storknebb en vakker fargeplante

Storknebb: en vakker fargeplante

Dette er vanskelig!

Rett som det er titter det frem en nykommer i plantefargeverdenen og stiller spørsmål på en av sidene på facebook: «Jeg er helt ny og kan ingenting, hvordan begynner jeg?», kan være et ganske vanlig spørsmål. Og da starter rabalderet; «gå på kurs!», «les bøker først!» etc. Og jeg er enig, det er litt provoserende, for her sitter jeg med bøttevis med kunnskap, jeg har testet planter og pH, vannkvalitet og årstidsvariasjoner frem og tilbake i sååå  mange år, «tror de det er lett eller?»

Men det er jo faktisk lett…

Ja, det er nok det, det å farge er slett ikke vanskelig, hvis man har et lett og lekent hjerte. Ikke trenger man mye utstyr heller. Skal den som begynner nå ha samme kunnskap som meg eller billedveversken som har vevet med selvlaget plantefarget garn i 50 år, så blir det selvsagt vanskeligere… Men jeg vil påstå at hvis du ikke tar deg selv eller prosjektet ditt så innmari høytidelig. og hvis du tåler å gjøre feil så kan du starte NÅ.
Og vi andre «erfarne» må kanskje bare akseptere at folk lærer på forskjellig måte? Noen trenger å leke og snuble seg frem selv, kanskje med bøker og kurs undervegs, men vil de begynne NÅ, så kan de vel bare hoppe i det?

Hva trenger man da?

Vierblader kokes her i en stålgryte

Vierblader kokes her i en stålgryte

 • Garn (eller stoff): helst av animalsk opprinnelse, for det tar fargen lettest. I praksis betyr det oftest ullgarn.
 • Planter: du kan farge med nesten hva som helst! Bruk bjørkeblader hvis du ikke klarer å velge! Eller prøv med hva du vil!
 • Vann: springvann brukes oftest.
 • Kjele: rustfritt stål eller emalje er best, fordi det ikke vil frigjøres metallsalter som påvirker garnet. Har du ikke noe annet så vil ikke en aluminiumskjele nødvendigvis ødelegge garnet ditt, men det frigjøres da metallsalter som påvirker garnet. Bjørkebladfarging går fint i aluminiumskjele feks. Husk å ikke bland matlagings- og plantefargingskjelene!
 • Varmekilde: her brukes vanligvis en kokeplate…

Nå kan du egentlig begynne å farge…

Beising: bedre farge, bedre holdbarhet

Både ubeiset og alunbeiset garn er farget med rogneblader

Både ubeiset og alunbeiset garn er farget med rogneblader her!

 • Aluner et kjemisk stoff som kan kjøpes på apotek (pga høy renhet er det kostbart på apotek)  eller plantefargebutikk: https://www.plantefarger.no/ (kommer snart!)
  Alun kalles en «beis» og vil bedre fargeopptaket dramatisk og gjøre fargen mer holdbar, og er en absolutt fordel å ha.
  En oppskrift: Bruk 20 % alun av garnvekta eller mindre, men helst ikke mer.
  Fargen blir så mye mer imponerende! Anbefales veldig, men du _må_ altså ikke!
 • Jerngryte eller jernvitriol
  Jern øker fargereportoaret men er ikke noe «must» i starten.
  Jerngryter frigir jern og kan brukes til å farge i.
  Jernvitriol er et kjemisk stoff (jern) som kan tilsettes stålkjelen din for å få jerneffekten. (Jernvitrioloppskriften kan variere og den vil jeg snakke om senere!)
  «Jernbehandling» kalles for jernbeising eller for fordunkling. Med jern så vil fargene bli sterkere og holde bedre men vil bli annerledes  enn ved ubeiset eller alunbeiset garn.

Tid

Det meste handler om en time. Det finnes variasjoner men å huske 1 time, er en god start!

Temperatur

Kok fargesuppe 1 times tid og sil fra
Garnet «kokes», dvs farges ved 80 – 90*C i fargesuppa i en times tid. Det finnes variasjoner men å huske denne temperaturen, er en god start!
Garnet kan kjøles ned i kjelen.

Nybegynner i plantefarging? Make it simpel!

Kurs på Fefor 2018

Kurs på Fefor 2018

Var dette lett? Jeg tror det.
Vil du heller gå på kurs først, så gjør det! Det gjør jeg enda, selv om jeg holder kurs. Kurs er gøy!
Vil du heller lese deg opp først, så er det mange gode fargebøker på biblioteket og det finnes stadig flere i bokhandelen også.
Det finnes masse tips og hjelp på nett, for den som våger å spørre!

 

Plantefarging: en evig utforskertrang!

Lykke til med din fargereise!