Steinsopp – med den gule hemligheten

av | aug 16, 2016 | Gule farger

Neida, jeg mener ikke at du skal farge med steinsopp, så fargegal er heller ikke jeg!
…Dessuten innbiller jeg meg at jeg ville fått en eller flere fem-stjerners kokker på nakken….
Du kan lese mer om steinsopp med en oppskrift her:https://www.nrk.no/natur/varm-steinsopp-1.3281118

steinsopp

Titt, titt! Steinsoppen titter opp “overalt” i steinsoppår! Gull i matvegen, og litt g u l t å hente for oss fargere 🙂

Steinsoppen er lett å kjenne igjen på sin klassiske fasong, du vet, den som finnes på barnetegninger og symboliserer sopp. Rund og fin i foten og med en ganske stor hatt. Soppen ser rett og slett trivelig ut! Dessuten er den fast og fin å ta på når man plukker dem så lenge ikke insekter, ekorn eller frosten har ødelagt dem! Da er de fine å spise, men husk at du må være sikker i din sak eller gå på soppkontrollen for å forsikre deg om at du har plukket en sikker sopp hvis du er uerfaren!

For fargere stiller saken seg annerledes. Vi har andre interesser og våre mål er ikke matfatet men hva slags farge vi får. Det betyr at vi kan plukke uten å ta hensyn til hverken alder, tilstand eller spiselighet på soppen.

Det du kanskje ikke visste om steinsoppen er at man fint kan farge med rørlaget på undersiden av hatten. Rørlaget er ofte hvitt på unge sopper og blir tiltagende gulere med alderen, før det slår over til gulgrønt.
Du kan til og med ta med deg de halvråtne soppene du egentlig forkaster i skogen og farge med rørlaget på dem, eller evt. hele soppen!

det gule rørlaget

Det mer eller mindre gule rørlaget på undersiden av soppen. Ikke så “apetittelig” som resten av soppen, men skjuler en liten skatt….

Steinsopp gir en fin gulfarge, ikke eksepsjonell på noen måte, men en lun, fin farge. Og er du som meg, glad i prosessen og historien som følger garnet, så er det hyggelig å ha litt steinsoppgarn også. Det er dog èn ting det kan være lurt å vite om på forhånd, hvis du farger med rørlaget på sopper så vil fargevæsken bli ganske klissete, eller endog slimete. Da har du to valg; enten sile suppa godt før farging eller vaske garnet godt etter farging. Det enkleste er det første og er nok det jeg anbefaler,  selv om det også krever litt tid. Siling av tykke væsker bruker nemlig uventet mye tid for en som vil til neste trinn, og dessuten vil du muligens tape noe av fargestoffene. Vasking av garn etterpå tar enda lenger tid men du får kanskje mer farge. Valget er ditt!

steinsopp

En liten sopptur kan fort fylle kurven!

 

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Nyeste innlegg

Sharing is caring

Sharing is caring

I vår digitale verden kan "alt" finnes på nettet. Det er som en godt blandet godteskål av nyttig informasjon, feil informasjon og småstein til å knekke tennene på! Selv de klokeste kan forledes til å følge feil informasjon, men samtidig er nettet en utømmelig kilde...