Solfarging nå i Januar?

av | jan 27, 2017 | Ukategorisert

Solfarging i sol og regn

Hvert år har jeg et prosjekt med solfarging ved siden av all annen farging. Jeg må innrømme at det ikke bare er en liten greie lenger, men at det baller litt på seg for hvert år som går! Jeg startet med en pose gurkemeiekrydder og en liten hespe garn en vårdag for et par år siden. Alt ble omhyggelig dandert i et norgesglass med vann og satt ut på verandaen. Det ble stående en stund, ristet og plassert rundt på bordet, alt etter hvor solen traff. Det skal sies at av naturlige grunner fikk den litt skygge og regn også, vi bor jo i Norge så….

solfarging

Dette er hel gurkemeie. Fargen og lukten er like himmelsk, enten den er i hel eller pulverform

Solfarging er en vakker prossess

Det jeg ikke tenkte på i forkant var at det skulle være så vakkert å se på! Som en liten sol sto glasset fremme med kraftig gulfarge og minte mest om noe kulinarisk som var lagt på glass. Og så er det slik at når solen skinner på farget vann, blir fargespillet enda vakrere. Man skulle kanskje trodd at det var noe “rart” å ha fremme, men slik føles det altså ikke.

solfarging

Her er fargemateriale og garn lagt på glass

Solfarging med velduft

Etter noen uker, der jeg fryktet at garnet skulle råtne eller glasset eksplodere, åpnet jeg gurkemeieglasset forsiktig i oppvaskkummen. Vel var det bra med trykk, men det mest overveldende var lukten! Og man skulle kanskje tro det ville lukte råttent og vondt, men det var faktisk en himmelsk såpelukt som strømmet ut! Her hadde det trolig skjedd en kjemisk prosess som hadde fått det beste ut av gurkemeien! I tillegg så gikk fargen på vannet i glasset fra å være gulorange og gjennomsiktig til å bli matt og melkehvitt med gulskjær.
Garnet som jeg tok ut var slett ikke råttent men knallgult og flott! Ingen tegn til at det hadde blitt skjørt eller skadet på noen måte. Litt skjoldete ble fargingen, men det er ikke annet å vente, all den tid man ikke får rørt jevnt rundt i løpet av den tiden det sto i solen.

solfarging

Se det er sol i januar også!

En lang rad av vakre og glitrende fargeglass

I fjor hadde jeg en haug med glass og testet mange planter fra hagen. En rad med fargeglass glitret på hagebordene og bød på de vakreste, duse farger. Jeg fant ut hvilke farger som festet seg fort på garnet og hvilke som farget mer og mer over lang tid, hvilke som duftet nydelig da glasset ble åpnet, og hvilke som stinket forferdelig. Og etterhvert fant jeg ut hvilke farger som holdt lenger enn andre, eller som ble bleket og endret seg på andre måter. Det er gøy å eksperimentere!

solfarging

En sliten amaryllis er klar for fortsettelse i solfargingens tjeneste!

I år startet jeg med solfarging i januar

I år har jeg startet tidlig! Det er vel litt for mye å insistere på at Januar er en del av våren og solen er også sparsommelig, men den er der! Og det er nå jeg har amaryllis som er klar for noe annet enn å vis seg frem, så da ble det enten komposten eller farging! Amaryllisen har tykk og saftig stilk som er full av saft og har store og farverike blomster. Alle plantedeler klippet jeg opp og fordelte jevnt sammen med 50 gram bløtlagt garn, som var forbeiset med alun tidligere. Det hele dekket jeg så med vann opp til kanten, ristet glasset litt og satte det i sola. Allerede etter et par minutter så jeg at særlig blomsten ga fra seg farge til vannet! Slik skal den få stå i noen dager eller uker, vi får se hva som skjer. Jeg synes det ser fint ut på en litt rustikk måte, så dette går bra.
Fortsettelse følger….

solfarging

Her har garnet allerede blitt rosa!

 

 

 

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Nyeste innlegg

Sharing is caring

Sharing is caring

I vår digitale verden kan "alt" finnes på nettet. Det er som en godt blandet godteskål av nyttig informasjon, feil informasjon og småstein til å knekke tennene på! Selv de klokeste kan forledes til å følge feil informasjon, men samtidig er nettet en utømmelig kilde...