Inspirerende kursdag med Husfliden

av | mar 13, 2017 | Ukategorisert

Kurs og årsmøte

I Oppland Husflidslag ble det arrangert masse kurs i samme helg som årsmøtet som ble holdt på flotte Honne kurs og konferansehotell.. Dermed var det en godtepose å velge fra for oss medlemmer. .Jeg hadde valgt ut kurs i Utstillingsteknikk fra flere andre som jeg også syntes var fristende.

Trykkty

Nydelig håndverk -trykkty

Neslegarn

Allerede før kursdagen begynte fant jeg gull. Jeg satt ved et bord med andre, hittil ukjente for meg, husflidsdamer. Det betyr jo ikke at man ikke kan bli kjent! En kunne vise frem skjerfet/sjalet sitt som hun hadde. Det var i et nydelig og nett mønster og minnet mest av alt om lin. Det var ikke lin, men laget av nesle. Nydelig i tekstur og farge og så morsomt at det går an å lage noe slikt av vår kjente ugressplante. Nå har jeg lest meg opp litt og etter hva jeg forstår så regnes nesle som en miljøvennlig og bærekraftig plante. Dessuten fant jeg neslesjal hos den norske importbutikken “All Verdas gåver og bruksting” fra Nesflaten i Suldal , der de selger diverse varer og har en holdning jeg setter pris. Dette er sakset fra hjemmesiden deres :” Me ynskjer rettferd og kvalitet i produksjon og handel, og me orienterer oss ved sjølvsyn på produksjonsnivå.”
Det er mulig jeg bare MÅ ha et neslesjal, altså…

utstillingsteknikk

Neslegarn

Jomfruvotter

Ikke nok med det, det lå et vottepar på bordet. “Er det du som er hun der…?” husket jo ikke navnet i farta, men det var riktig likevel, nemlig Kari Røhne. Vottene er nemlig veldig spesielle og jeg kjenner flere som har lett etter mønsteret tidligere. Og ja, jeg har klart å finne bloggen hennes med oppskrifter også, uten å huske navnet. Det er nemlig slik at hvis man har noen nøkkelord å søke på, så finner man det som skiller seg ut. Og disse vottene har jeg likt fra første stund. De minner meg om farmor som var fra Gudbrandsdalen og var en habil billedveverske. Vottene er laget med inspirasjon fra gamle vevde jomfrutepper fra Gudbrandsdalen. Og de finnes i mange varianter og er utrolig fine, særlig fordi de er noe helt utenom det vanlige og tydelig forankret i gammel billedvevkunst.

utstillingsteknikk

Jomfruvotter

Utstillingsteknikk

Jeg deltok på kurs i utstillingsteknikk. Jeg synes det er så interessant å lære seg bakgrunnen for hva som gjør at ting oppfattes som fint. Dette være seg i reelle utstillinger eller på fotografi. Læreren var Harriet Lomsdal som har stor erfaring i å lage prisbelønte utstillinger for Husfliden (jobbet ved Husfliden på Lillehammer). Harriet var et oppkomme av praktisk kunnskap, ervervet gjennom mange års erfaring. Det var ekstra morsomt å se hvordan hun virkelig hadde øye for det lille ekstra, en brett her, to cm til høyre, litt nærmere her og en ekstra detalj der. Ofte er det de små tingene som gjør det, etter at de store linjene er trukket opp. Jeg tok flittig notater for gullkorn er det verdt å samle på.

Utstillingsteknikk lilla hatter

Utstillingsteknikk

Torpavotter

En av deltagerne hadde med seg Torpevotter som er strikket i en spesiell teknikk. Mønsteret på utsiden er spesielt det også, men det har jeg strikket før i andre sammenhenger. Det som er særs spesielt med disse vottene er at man på innsiden foretar noe som heter napping. Det er å sy med tråd i et spesielt mønster slik at det blir en slags floss på innsiden. Dette gjør at vottene blir tjukke og varme. Jeg har ikke funnet noen link til en offisiell side for disse, men det ligger flere oppskrifter ute på private blogger for den som vil Google litt!

 

Torpavott på rett- og vrangside

Torpavott på rett- og vrangside

Bakstekost av hestehår

Jeg stakk også innom rommet der hestehalene lå sirlig opplagt for nye oppgaver. Det går nemlig an å lage kost som brukes på bakebordet av hestehalen. Teknikken så omstendelig ut, men resultatet var veldig fint!

Bakstekost av hestehår

Bakstekost av hestehår

Tamburering

Jeg vurderte å bli med på kurset i tamburering. Det er en form for “hekling” på eller gjennom stoffet og som likner på kjedesting. Teknikken kan også brukes på strikkeklær og det hadde vært litt morsomt å kunne. Når jeg så de vakre rosettene som deltagerne jobbet med, bestemte jeg meg ihvertfall for at jeg skulle lære meg det en gang.

Tamburering

Tamburering

Brikkevev

Det var også et spennende nybegynnerkurs i brikkevev. Det så komplisert ut for en som ikke kan det, med flere brikker, renninger og lange tråder. Men resultatet var nydelig! Kjøpte med meg boka, Vev Vel som inneholder masse informasjon om veveteknikker. Den kan kjøpes her.

Brikkevev

Brikkevev

Trykkty

Trykkty er en rødlisteteknikk jeg ikke hadde hørt om før og som jeg egentlig slo fra meg som et aktuelt kurs for meg. Det er en teknikk som har vært brukt på bunader flere steder i landet. Men da jeg gikk innom kursrommet, ble jeg aldeles betatt. Ikke nok med at trykkblokkene er nydelige og vakre som et kunstverk i seg selv, det trykte resultatet var virkelig vakkert. Det er som på skinnfelltrykk viktig å prøve å måle opp og være nøyaktig, så resultatet blir best mulig.

Trykktyblokk

Trykktyblokk

Treskæring

Det var også et kurs i treskjæring der det ble laget nydelige utskjæringer på treklosser.

treskjæring

treskjæring

Tre på rad

Visste du at “øyet” liker best tre på rad? Eller det er vel ikke øyet akkurat, men heller vi mennesker som liker det. Og det må ikke være tre, det kan være fem på rad også. Det vi ikke liker så godt er å se feks 4 på rad, da er det noe vi synes er feil eller kjedelig. Dette er litt rart, men det stemmer for de fleste. Dette er en teknikk som kan brukes i utstillinger.

Utstillingsteknikk - tre på rad

Utstillingsteknikk – tre på rad

Julesanger

På gruppen min var det en Kaligrafikunstner, Inger Broch Oudenstad, med, som hadde med seg pakker med julesanger for salg. Det som var ganske spesielt med disse var at de var laget med en bestemt funksjon. De kunne nemlig henge spå treet som julepynt, slik at man lett kunne finne sangen man trengte når man gikk rundt treet. Virkelig en smart gaveidè.

smarte julesanger

smarte julesanger

Fargetema

Har du mye pent å vise frem men så blir det rotete uansett? Da kan løsningen være å sortere mer etter fargetema! Da blir det ofte veldig fint og forskjellige produkter spiller på hverandre.

Utstillingsteknikk -fargetema

Utstillingsteknikk – fargetema

Ung husflid

Til slutt var jeg innom de som drev med ung husflid. Jeg var innom flere ganger da, for generelt er kunst og ung(dom) så spennende og hemningsløst kreativt, både i material og fargevalg. Det var utrolig mye morsomt og fint, også for voksne som ble produsert på dette kursrommet. Temaet var hovedsaklig vev og da kan mye skapes av forholdsvis enkle midler, bare man har fantasi!
Nå er det bare å lage en prioritert liste over hva man vil lære seg neste gang!

ung husflid

ung husflid

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Nyeste innlegg

Sharing is caring

Sharing is caring

I vår digitale verden kan "alt" finnes på nettet. Det er som en godt blandet godteskål av nyttig informasjon, feil informasjon og småstein til å knekke tennene på! Selv de klokeste kan forledes til å følge feil informasjon, men samtidig er nettet en utømmelig kilde...