Kontstrikk for nybegynner

av | mar 20, 2017 | Teknikker

Hadeland husflidslag

For noen dager siden var jeg på “Øvelseskveld i domino-og kontstrikk” i husflidslaget mitt. Da hadde det vært to kvelder tidligere der de gjennomgitt hvert av temaene. Jeg fikk ikke med meg kvelden med kontstrikk, så jeg var ganske motivert for å lære meg denne kule ruteteknikken! Jeg stilte opp med et strikkepinner og et par nøster plantefarget garn fra restekurven og for av gårde til de flotte lokalene våre på Granavollen.

Aktu!elt garn

Aktuelt garn

Vrangbord før kontstrikk

Vi strikket rundt og siden jeg liker best å strikke på rundpinne valgte jeg å bruke “magic loop” teknikken. Det enkleste i starten er å legge opp en vrangbord før en begynner på rutene, særlig når en skal lære. Vrangborden bør ha flere masker enn det du skal bruke til rutene for ellers vil vrangborden bli veldig trang i forhold. Altså tar du inn det du har lagt opp ekstra i vrangborden før du begynner på rutene.
En velger et maskeantall for ruter, f.eks. 6 masker. Dernest må man tenke at man skal ha to ruter som en “rapport” dvs. 12 masker. Velger du 4 maskers ruter, blir det 8 masker totalt osv.. Det antall masker du legger opp må altså gå opp i en rapport. Vi valgte 48 masker (som er delelig med 12) slik at det ble 8 ruter.

starten på kontstrikken. Her vrangbord og de første tre-kantene!

Starten på kontstrikken. Her ser du vrangborden og de første trekantene!

Trekanter

I praksis så starter teknikken slik at man strikker trekanter først. Dette gjøres ved at det vokser på den ene siden og blir en spiss ved å strikke sammen på den andre siden. Dette gjør man hele vegen rundt og har da 8 små trekanter som stikker opp fra vrangborden.

Ruter

Etter at trekanten er laget så plukker man opp 6 masker fra siden av trekanten og stikker frem og tilbake hele tiden 6 masker, dette blir ruter (altså firkanter, ikke trekanter). Men det er viktig å strikke den siste maska sammen med nabotrekanten for å få den til å henge fast der. Til slutt er man fremme på tuppen av trekanten og kan ta opp nye 6 masker for å lage en ny rute. Til slutt har man strikket 8 ruter.

Her ser du rutene begynner å ta form. Bygger på den ene siden på trekanten.

Her ser du rutene begynner å ta form.

Triks

Siden man strikker glattstrikk, en og en rute, må man enten snu strikketøyet og strikke vrangt annenhver runde. Rutene er jo ikke store så det kan bli mye snuing… Hvis man ikke har lært seg teknikken med å “strikke baklengs” så er det veldig anbefalt å bruke denne teknikken ved dominostrikk. Det betyr at man strikker “keivhend” fra venstre mot høyre istedenfor fra høyre mot venstre som er vanlig. Jeg er vant til å strikke slik fra før og foretrekker å gjøre akkurat omvendt med tråden over pekefingeren. I dette tilfellet over høyre hånds pekefinger. Det går fint å “kaste” tråden også hvis det oppleves som lettere. Eller man kan som sagt snu strikketøyet for å strikke vrangt på vanlig måte. Resultatet blir det samme.

Flere farger

Kontstrikk gir tydelig tekstur i seg selv siden maskene ligger 90* på hverandre for hver rute, men enda tydeligere blir det med forskjellige farger. Jeg valgte å skifte farge. Da er det bare å kutte tråden fra forrige runde så man ikke får et langt trådtrekk på baksiden.

Kontstrikk

Kontstrikk er så er en ganske enkel teknikk når man har skjønt det!

Men hva skal det bli?

Nå er jeg på tredje runden og liker det veldig godt. Jeg synes det er så mye morsommere å strikke noe som skal bli noe, enn bare prøvelapper. Men nå er jeg litt i beita, hva skal dette bli? Kattedekken, dokkeskjørt eller leggvarmer kanskje?
Har du en formening om hva jeg kan bruke denne prøvelappen til så tas alle forslag imot med takk!

 

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Nyeste innlegg

Sharing is caring

Sharing is caring

I vår digitale verden kan "alt" finnes på nettet. Det er som en godt blandet godteskål av nyttig informasjon, feil informasjon og småstein til å knekke tennene på! Selv de klokeste kan forledes til å følge feil informasjon, men samtidig er nettet en utømmelig kilde...