I juni ble fire «Norgesglass» fra Ikea (altså det var ikke ekte Norgesglass, de sparer vi til syltetøy og plommelikør!) plukket frem for å stå i solfargingens tjeneste.
Solfarging består ganske enkelt av at man legger garn, planter og vann på glass og tilsetter mest mulig sol og god tid, (det lønner seg altså å stå på god fot med værgudene, hvilket jeg forunderlig nok så ut til å gjøre, ihvertfall de første par ukene!). Garnet ble forbeiset med alun og bløtlagt før det ble lagt på glassene https://snl.no/alun

plantefarging

Her er en vakker, foredlet georgine fra hagen, og er absolutt en aktuell kandidat for solfarging, men ble ikke valgt denne gangen

Hagen vår bugner av masse blomster, både foredlede og ville, så det var ikke mangel på muligheter.Derfor ble det en liten runde i hagen og jeg valgte blomster som det var overflod av, både fordi jeg ville ha nok til glasset og fordi jeg liker at blomstene pynter opp der de er!

Jeg valgte disse:
1) Pion, min rosa og velduftende favoritt

2) Svaleurt, den magiske trolletryller med gul saft.

3) Akeleie så yndig i blå kjole

4) Nyperoser av den gamle høye og velduftende typen.

Blomstene ble lagt lagvis med 50 g garn på sine respektive glass og jeg etterfyllte helt opp til lokket med vann.
Jeg brukte springvann fordi regnvannet var blitt så grumsete av å stå i finværet, men det hadde sikkert vært best!

plantefarging

Slik så mine vakre små ut. Jeg synes at disse glassene man lager ved solfarging er et vakkert stilleben som trygt kan få pynte opp på hagebordet!

Deretter så er det bare å vente….
I strålende sol holder det med 2-3 uker, det skjer mye etter et par dager med noen av plantene. Da kan det være lurt å åpne glasset og lufte ut litt av trykket. I dårlig vær skjer det mye mindre i glasset, så da kan det bli nødvendig med lengre ventetid. Det som er bra er at man tydelig kan følge med på hva som skjer i glasset ved solfarging!

solfarging - plantefarging

Her er gjengen, vasket og tørket. Nydelige farger, etter mitt skjønn. ligger her i rekkefølgen: svaleurt, akeleie, peon og rose