Hvor får man tak i natriumditionitt til indigofarging?

av | jul 31, 2021 | Blå farger, Ukategorisert

I mange indigooppskrifter brukes natriumditionitt(Na2S2O4 eller Na2O4S2) som et reduksjonsmiddel. I praksis betyr det at det brukes for å fjerne oskygenet fra indigokypen, noe som er nødvendig for at man skal kunne farge med indigo.

Hvor får man tak i det man skal farge med?

Veldig mange handler nå fargestoffer via nettbutikker, i tillegg til det man selv kan sanke fra naturen. Det fungerer stort sett helt fint, men det er ikke alt som kan selges via nettet! Et av disse stoffene er Natriumditionitt. På grunn av postens restriksjoner er det ikke lov å sende med posten. Det eneste alternativet kunne vært spesialtransport, men det anser vi som helt uaktuelt for vanlige fargere.

Påstand: Det er lov å sende i små kvanta!

Nei, det er det ikke. Vi har fått skriftlig beskjed om at det ikke er anledning til å sende dette stoffet med posten uansett.

Påstand: Det er lov å sende med spesiell innpakking, grundig merking osv…

Nei, det er det ikke. Vi har fått skriftlig beskjed om at det ikke er anledning til å sende dette stoffet med posten.

Men vi ønsker inderlig at dere skal få tak i det på en enkel måte!

Vi vil helst gjøre det så enkelt som mulig for våre kunder. Vi har holdt, og holder veldig mange indigokurs i året, og ønsker selvsagt at både nye og gamle kunder, enten de har gått på kurs her eller ikke, skal få kjøpt det de trenger for å kunne holde på med denne magiske fargingen! Vi har virkelig lett i dokumenter og ikke minst spurt grundig om vi kan sende dette på noen overkommelig måte, og svaret er nei!

Hvordan får vi det så inn i butikken selv?

Vi får det levert med spesialtransport, og det anser vi som uaktuelt å tilby for våre kunder, som handler i forholdsvis små kvanta.

Vi har det i butikken!

Butikk for deg som skal forbi…

Vi har ikke butikk med fast åpningstid, men det er fullt mulig å sende en melding slik at vi kan avtale en tid vi kan møtes i butikken slik at du får handlet det du vil! Vi er veldig fleksible med åpningstidene, og har mye nyttig i butikken, men obs! det er helt nødvendig å avtale på forhånd!

Gå sammen og handle for hverandre

Er dere flere enkeltpersoner eller grupper som kjenner hverandre på omtrent samme område, så anbefaler vi at dere går sammen og kjøper med en porsjon til hver, slik at dere ikke må vente på å få satt i gang!

Andre løsninger

Natriumditionitt brukes ved kjemiske kyper. Dette er en kypeform som vi er vant med å bruke her i Norge, og det finnes flere oppskrifter, både nye og gamle, der det blir brukt. Kunnskapsnivået er ganske godt når det gjelder akkurat denne kypeformen hos norske fargere. Et annet alternativ er organiske kyper, en kypeform som er svært populær i sørligere land, og som også brer om seg her i Norden.

Indigokype med klassisk lillaskimrende overflate og gul væske under

Organiske kyper

Ved organiske kyper bruker man et naturlig stoff som reduksjonsmiddel. Det kan være alt fra fruktose, avkok fra krapp og henna, banan og fruktavkok etc.
Som ved all farging med indigo er den håndbårede erfaringen viktig, og det er en del forskjeller fra den vanlige kjemiske kypen. Organiske kyper er ikke spesielt vanskelige men oppleves nok som mer “levende” og kalles også ofte for det nye kjæledyret i familien! Det er med andre ord _ikke_ direkte overførbart å bruke feks. frukt i stedet for natriumditionitt!

Indigofarging

Indigofarging er en egen kunst, der gleden ved fargingen og alle mulighetene man har til å utvikle seg og fargingen er gull verdt! Et av mine mantra har hele tiden vært å gjøre plantefarging og indigofarging enkelt! (se @gullhespa #indigofarginggjortenkelt på instagram).
Vi kommer til å fortsette å tilby kurs og alt du trenger til alle aspekter av fargingen, slik at du slipper å lete overalt etter fragmenter av det du trenger – uansett hva slags kypeform du velger!

Håper du finner masse glede i den blå fargen!

“A certain blue enters your soul”

Henri Matisse

2 Kommentarer

 1. Pascale Baudonnel

  Kva gjorde de i gamle dagar når de farga med vaid?

  Svar
  • Hege

   Hei!
   Da brukte de sannsynligvis urin som over tid, og ved hjelp av mikroorganismer fjernet oksygen og gjorde den basisk.

   Mange hilsen Hege

   Svar

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Nyeste innlegg

Sharing is caring

Sharing is caring

I vår digitale verden kan "alt" finnes på nettet. Det er som en godt blandet godteskål av nyttig informasjon, feil informasjon og småstein til å knekke tennene på! Selv de klokeste kan forledes til å følge feil informasjon, men samtidig er nettet en utømmelig kilde...