Beinlim eller ikke ved farging med indigo

av | jun 16, 2021 | Blå farger, dette må vi snakke om, Teknikker

Hvorfor bruke beinlim?

Beinlim er angitt å både gi jevnere fargeopptak og beskytte garnet mot den alkaliske (basiske) fargevæsken. Husk at ullgarn gjerne vil ha det litt surt.

Hvem bruker det

Å bruke beinlim ved indigofarging er et typisk norsk fenomen, og man finner det særlig brukt i litt eldre fargebøker. Det er ganske vanlig at utenlandske fargere sperrer opp øynene når man nevner dette, for i “utlandet” er det ikke vanlig å bruke beinlim. Det er heller ikke alle norske fargere som gjør det, særlig ikke de som ikke er vant med det fra før.

Er det bare tull

I utgangspunktet så er det lett å tro at flertallet har rett, altså resten av verden. Men husk at vi her i Norge er vant til å farge ull, og vi har faktisk hatt en god plantefargetradisjon. Kanskje vi gjør noe smart her i Norge, som resten av verden ikke har fått med seg og respekterer?


Er det feil å bruke

Det finnes ingen forskning som viser at det hjelper på de ovennevnte punktene, men heller ingen som viser at det skader garnet. Det er begrunnelsen min for å bruke det. hvis jeg ikke har det tilgjengelig farger jeg likevel, for så alvorlig er det altså ikke, siden mesteparten av indigofargingen i verden foregår uten. Hvis jeg planlegger indigofarging til et prosjekt og særlig hvis det skal farges mørkt, ordner jeg meg alltid oppløst beinlim til å ha i kypen, for en mulig beskyttelse av garnet er verdt å få med seg!

Forskjell på kyper

Det er forskjell på kyper, men alt som er naturlig er ikke nødvendigvis noe bedre. Ullgarnet vil gjerne ha det litt surt, så alt som gjør det alkalisk(basisk) kommer med en pris. Vanligvis utsetter vi ikke garnet for så radikale behandlinger at det får nevneverdige konsekvenser, og med en avsluttende skylling i surt vann, slik at pH normaliserer seg bør holde i massevis ved normal farging.


Egne valg

I dette tilfellet synes jeg folk skal velge selv, hva som vil være deres veg å gå. Husk at bastante påstander ikke trenger å være mer riktige enn de litt mer reflekterte og ydmyke.
Som vanlig ved plantefarging oppfordrer jeg: Finn din egen stil og tro på deg selv!

But never have I been a blue calm sea. I have always been a storm”

Fleetwood Mac

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Nyeste innlegg

Sharing is caring

Sharing is caring

I vår digitale verden kan "alt" finnes på nettet. Det er som en godt blandet godteskål av nyttig informasjon, feil informasjon og småstein til å knekke tennene på! Selv de klokeste kan forledes til å følge feil informasjon, men samtidig er nettet en utømmelig kilde...