Nybegynner i plantefarging – dette må vi snakke om

av | jun 4, 2018 | dette må vi snakke om

Dette innlegget er en del av en bloggserie “dette må vi snakke om”, der jeg tar opp sentrale temaer innen plantefargeverdenens synsing og selvsikre uttalelser, mer eller mindre _faglig_ og forskningsbasert fundert. Så allerede nå har jeg sikkert ertet på meg mange forståsegpåere og det helt greit. Min agenda er at det som sies bør være enten frie refleksjoner og funderinger eller beviste sannheter, ikke bastante påstander fordi “sånn har vi alltid gjort det”. Dette innlegget handler om å motivere den som er nybegynner i plantefarging.

Storknebb en vakker fargeplante

Storknebb: en vakker fargeplante

Dette er vanskelig!

Rett som det er titter det frem en nykommer i plantefargeverdenen og stiller spørsmål på en av sidene på facebook: “Jeg er helt ny og kan ingenting, hvordan begynner jeg?”, kan være et ganske vanlig spørsmål. Og da starter rabalderet; “gå på kurs!”, “les bøker først!” etc. Og jeg er enig, det er litt provoserende, for her sitter jeg med bøttevis med kunnskap, jeg har testet planter og pH, vannkvalitet og årstidsvariasjoner frem og tilbake i sååå  mange år, “tror de det er lett eller?”

Men det er jo faktisk lett…

Ja, det er nok det, det å farge er slett ikke vanskelig, hvis man har et lett og lekent hjerte. Ikke trenger man mye utstyr heller. Skal den som begynner nå ha samme kunnskap som meg eller billedveversken som har vevet med selvlaget plantefarget garn i 50 år, så blir det selvsagt vanskeligere… Men jeg vil påstå at hvis du ikke tar deg selv eller prosjektet ditt så innmari høytidelig. og hvis du tåler å gjøre feil så kan du starte NÅ.
Og vi andre “erfarne” må kanskje bare akseptere at folk lærer på forskjellig måte? Noen trenger å leke og snuble seg frem selv, kanskje med bøker og kurs undervegs, men vil de begynne NÅ, så kan de vel bare hoppe i det?

Hva trenger man da?

Vierblader kokes her i en stålgryte

Vierblader kokes her i en stålgryte

 • Garn (eller stoff): helst av animalsk opprinnelse, for det tar fargen lettest. I praksis betyr det oftest ullgarn.
 • Planter: du kan farge med nesten hva som helst! Bruk bjørkeblader hvis du ikke klarer å velge! Eller prøv med hva du vil!
 • Vann: springvann brukes oftest.
 • Kjele: rustfritt stål eller emalje er best, fordi det ikke vil frigjøres metallsalter som påvirker garnet. Har du ikke noe annet så vil ikke en aluminiumskjele nødvendigvis ødelegge garnet ditt, men det frigjøres da metallsalter som påvirker garnet. Bjørkebladfarging går fint i aluminiumskjele feks. Husk å ikke bland matlagings- og plantefargingskjelene!
 • Varmekilde: her brukes vanligvis en kokeplate…

Nå kan du egentlig begynne å farge…

Beising: bedre farge, bedre holdbarhet

Både ubeiset og alunbeiset garn er farget med rogneblader

Både ubeiset og alunbeiset garn er farget med rogneblader her!

 • Aluner et kjemisk stoff som kan kjøpes på apotek (pga høy renhet er det kostbart på apotek)  eller plantefargebutikk: https://www.plantefarger.no/ (kommer snart!)
  Alun kalles en “beis” og vil bedre fargeopptaket dramatisk og gjøre fargen mer holdbar, og er en absolutt fordel å ha.
  En oppskrift: Bruk 20 % alun av garnvekta eller mindre, men helst ikke mer.
  Fargen blir så mye mer imponerende! Anbefales veldig, men du _må_ altså ikke!
 • Jerngryte eller jernvitriol
  Jern øker fargereportoaret men er ikke noe “must” i starten.
  Jerngryter frigir jern og kan brukes til å farge i.
  Jernvitriol er et kjemisk stoff (jern) som kan tilsettes stålkjelen din for å få jerneffekten. (Jernvitrioloppskriften kan variere og den vil jeg snakke om senere!)
  “Jernbehandling” kalles for jernbeising eller for fordunkling. Med jern så vil fargene bli sterkere og holde bedre men vil bli annerledes  enn ved ubeiset eller alunbeiset garn.

Tid

Det meste handler om en time. Det finnes variasjoner men å huske 1 time, er en god start!

Temperatur

Kok fargesuppe 1 times tid og sil fra
Garnet “kokes”, dvs farges ved 80 – 90*C i fargesuppa i en times tid. Det finnes variasjoner men å huske denne temperaturen, er en god start!
Garnet kan kjøles ned i kjelen.

Nybegynner i plantefarging? Make it simpel!

Kurs på Fefor 2018

Kurs på Fefor 2018

Var dette lett? Jeg tror det.
Vil du heller gå på kurs først, så gjør det! Det gjør jeg enda, selv om jeg holder kurs. Kurs er gøy!
Vil du heller lese deg opp først, så er det mange gode fargebøker på biblioteket og det finnes stadig flere i bokhandelen også.
Det finnes masse tips og hjelp på nett, for den som våger å spørre!

 

Plantefarging: en evig utforskertrang!

Lykke til med din fargereise!

 

18 Kommentarer

 1. Christina

  Hei,

  Jeg er faktisk helt nybegynner og har foreløpig bare farget garn med syrefarger. Pga en skulderskade syr jeg mer enn det jeg strikker. Har derfor tenkt å teste plantefarging på lin og bomulltekstiler. Jeg finner uten problem beisemidler for ull men ikke for cellulosebaserte fibre. Du vet vel ikke tilfeldigvis hvor alunacetat kan kjøpes i Norge?

  Svar
  • Hege

   Kjempespennende! Veldig mye fint som lages ute i verden, og det virker som om det er mer plantefarging på tekstil enn på garn, utenfor norden!

   Jeg har ikke lista til Kolør.no her og den ligger ikke på nettet, MEN hun har alunacetat! Send henne en mail, så får du høre! 🙂

   Har du oppskrift på behandlingen? altså; forvask og beiseprosessen?

   Mange sommerhilsen Hege

   Svar
 2. Marit Holo

  Hei, vi er noen damer i et husflidslag som skal farge ullgarn med syre i neste uke. Men, det har vist seg vanskelig å få tak i nok stål- eller emaljekjeler. Vi lurer på om noen vet hva som skjer hvis vi bruker gamle aluminiumskjeler? Blir alt ødelagt? Endrer fargen seg? Blir kvaliteten i ulla ødelagt? Takknemlig for tips og råd.

  Svar
  • Hege

   Hei!

   Jeg fikk ikke sendt svar fra mailen min, så jeg sender et seint svar herfra. Jeg driver primært ikke med syrefarger, men med plantefarger. Jeg anbefaler generelt stålkjeler og emaljekjeler uten skade. Når jeg eventuelt bruker gamle aluminiumskjeler bruker jeg det til materiale som ikke er surt. Det går kanskje an å kontakte feks Værbitt på Grunerløkka, hun driver med syrefarging! 🙂

   Svar
 3. Bente

  Har kjøpt og lest boka Garnmagi. Ser at der er det farging av animalske ting det er oppskrift på. Eg brukar mykje lintråd og -stoff. Dette har eg lyst til å plantefarger. Ser at det trengs annan framgangsmåte på vegetabilsk tråd og stoff. Har du oppskrift på det? Veit du kor ein kan finne det?

  Svar
  • Hege

   Hei!
   Så morsomt at du vil farge bomull og lin, det gjøres jo mye i utlandet, dvs utenom Norden.
   Jeg vil anbefale deg å kontakte Linforeningen for mer informasjon, der er det en god del å finne!

   Svar
 4. janne kristoffersen

  Hei!
  Jeg skal være med på et kurs du skal ha på Nesodden i høst.
  Hva skal jeg sanke nå, og i hvilke mengder? 😉

  mvh. Janne

  Svar
  • Hege

   Hei!
   Så fint at du skal på kurset på Nesodden, det tror jeg kommer til å bli veldig bra!
   Hvis du vil sanke noe nå (det kan jeg forstå for nå bugner det mer og mer for hver dag!) så ville jeg valgt noe som er ganske greit å tørke. Bjørkeblader og rogneblader er veldig fint. Snart kommer (eller er såvidt kommet) Reinfann, den er flott å tørke både blad og blomst i ett, kanadagullris kommer litt seinere. Er det mye reinlav der du holder til kan du sanke og tørke det enkelt. gir litt kjedelig gulfarge men holdbar og morsom å overfarge.
   Ellers kan du tørke epleblader, eikeblader og gjerne barken på alle trær jeg ar nevnt hvis du driver med nedskjæring av noe. Ryllik og johannesurt er fin å tørke.
   Det er egentlig bare å sanke det du vil og prøve å tørke det, ingen skade skjedd om det gir lite farge!
   En vanlig regel jeg bruker i forhold til mengde planter (finnes som regel i overlfod,i motsetning til sopp!) er at jeg sanker nok til å fylle en 10L-kjele. Da får jeg en ganske sterk fargesuppe, som jeg kan farge i.
   Da håper jeg du har fått litt inspirasjon, men ikke vær redd for å plukke planter jeg ikke har skrevet opp, det er slik man kan finne spennende fargeemner! 🙂

   Svar
 5. Heidi warnken

  Hei? kan en koke opp planter blader etc nå. Sile den og ta vare på kraften til senere. For så å varme opp og legge garnet for så å “koke/varme”. det opp
  går dette greit ? håper på svar. Heidi ?

  Svar
  • Hege

   Hei!
   Ja du kan lage fargesuppen på forhånd og spare den. Den holder seg en stund i kjøleskap, og kan også oppbevares i fryseren.
   Selv om mange som driver med plantefarging mener det er greit med mugg på fargematerialer, så mener neppe mykologer det. Det er viktig å ta vare på helsa og ikke puste inn soppsporer.

   Svar
 6. ingrid

  Hei. Tenkte jeg skulle beg med litt plantefarging etter å ha sett litt på min mor og svigerinne. Ser veldig spennende ut, og har beg å samle litt til seinere bruk.
  Lurer på et par ting minst: -Hvordan angriper jeg kjuker(tørkes? knuses? males?
  Mvh Ingrid

  Svar
 7. Camilla

  Har du erfar forskjeller på å beise første sammenlignet med å beise og farge i samme bad? 🙂

  Svar
  • Hege

   Hei!

   Gullstandarden er å forbeise, så det gjør jeg tilnærmet bestandig, men det fungerer fint å sambeise også, hvis man foretrekker det.

   Svar
  • Hanne Jørgensen

   Har lyst til å prøve, men lurer på om det går bra å kjøpe ubleket ullgarn til farging? Eller må man karde og spinne selv?

   Svar
   • Hege

    Hei Camilla!
    Nei, man må ikke karde og spinne selv, for å kunne drive med plantefarging, heldigvis! 🙂
    I Norge er vi så heldige at vi har mange gode leverandører av garn egnet for plantefarging. Nesten alt garn kan brukes, men det varierer hvor bra fargen fester seg avhengig av type fiber, og for enkelhetsskyld anbefales animalske fibre.
    For det praktiske arbeidet er det best å kjøpe garn i hespeform, fremfor garnnøster. Jeg forhandler det garnet jeg bruker mest selv(Ask, 2-tråds fra Hillesvåg) på nettbutikken her: https://www.plantefarger.no/plants, men det er veldig mye å velge i på de forskjellige nettbutikkene hvis du foretrekker noe annet!

    Godt nyttår og lykke til med fargingen!

    Svar
   • Laila Stavenjord

    Så flott en artikkel ..kan jo gi den mest “vettaskremte” lyst til sette igang.. (og mye vil jo gjerne ha mer.. )

    Takk og riktig god fargesommer til deg.

    Svar
    • Hege

     Ååå, tusen takk for tilbakemeldingen! Betyr masse for motivasjonen for å blogge og ikke bare “instagramme”! <3

     Svar

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Nyeste innlegg

Sharing is caring

Sharing is caring

I vår digitale verden kan "alt" finnes på nettet. Det er som en godt blandet godteskål av nyttig informasjon, feil informasjon og småstein til å knekke tennene på! Selv de klokeste kan forledes til å følge feil informasjon, men samtidig er nettet en utømmelig kilde...