Vaid i grusen
Senhøstes i fjor hadde vi gravearbeider på gårdsplassen, med en del flytting av masse frem og tilbake. Jeg måtte flytte pallekarmen med vaid som sto i utkanten, men det var ikke noe stort problem siden jeg har vaid flere steder i hagen.
Men på vårparten begynte det å komme opp små vaidplanter flere steder i grusen på gårdsplassen, mange var i både kjøre- og gangsonen så jeg regnet med at de kom til å “forsvinne” av seg selv. Det gjorde de ikke… På de mest utsatte områdene var plantene små hele sommeren, mens de som sto mer skjermet vokste som vanlig. Det er verdt å merke seg at vaidplantene vokste som vanlig i grus, ikke jord. Det betyr ikke at det ideelle er grus, men at vaidplanten er lite kravstor til jordsmonnet. Denne grustypen inneholder en del finmalt stein som binder grusen bedre, derfor er det også mye av enkelte typer næringsstoff i den, som dog blir ganske hardpakket ved bruk.


Farging med vaid som vokste i fra grusen
Det var en sommer med mange prosjekter, så luking på gårdsplassen ble ikke prioritert, men utpå sensommeren tok jeg en raid og dro opp vaidplantene som vokste i grusen, det kunne vel ikke være så mye…?
Det ble 1,8 kg, riktignok med en god del røtter som jeg antar har lite fargeemne, men som jeg likevel ikke tok meg bryet med å fjerne. Som vanlig har jeg det travelt sommerstid, og dette var tross alt ikke mitt egentlige vaidbed, men jeg hadde ikke hjerte til å kaste dem, så det ble en fargerunde. Som dere vet så tar “en fargerunde” hele dagen med alle trinnene i prosessen!

Oppskriften på farging med vaid
Jeg fulgte oppskriften i boken Garnmagi med plantefarging.

NB! det er med små barnåler som klebet til bladene, rett og slett fordi det er et bartre i nærheten av der noen av plantene vokste

Uttrekk av fargeemnet fra vaid

Etter tilsetting av salmiakk til fargevæsken


Oksygenering av fargevæsken


Etter tilsetting av reduksjonsmiddel til fargevæsken

Farging med vaid



Runde to…?
Siden bladene ser såpass spenstige ut etter at fargestoffet er trukket ut, bestemte jeg meg for å prøve runde to. Det har jeg gjort før også, men kunne ikke huske om jeg var fornøyd eller ikke. Fant ingen notater heller, så da satte jeg i gang mens jeg farget første runde.
Her er det jeg opplevde: uttrekket ble rødlig, salmiakk ga ikke så tydelig grønnfarge, oksygeneringen ga minimalt med blått skum og lite dybde på grønnfargen. Fargekypen fikk bare et tynt kobberlag på toppen, men det ble farge på garnet; lys, lyseblå. Forholdsvis mye jobb for lite, så kanskje ikke å anbefale, hvis man ikke vil prøve det selv.

0 kommentarer