Tips tapas: Prøvelapp

av | feb 15, 2021 | Ukategorisert

Prøvelapp

Prøvelapper viser hvor mange masker du må strikke på 10 cm (dette er viktigst!) og hvor mange runder du må strikke på 10 cm.

Legg opp flere masker

Nb! prøvelappen må være større enn det som er målene! Du skal nemlig ikke måle fra kant til kant, men i midten der maskene er like hele vegen. Altså det må være noen ekstra masker på hver side og noen ekstra lengder enn oppgitt.

Blir det for mange masker

i forhold til oppskriften så strikker du hardere enn det som er oppgitt og får derfor plass til mer innenfor 10 cm. Gå opp en pinne!

Blir det for få masker

i forhold til oppskriften så strikker du løsere enn det som er oppgitt. Stram inn og få plass til flere masker. dvs du må ned en pinnestørrelse.

Strikkegambleren

“Nei, det gidder jeg aldri å strikke!” er det mange som sier, og det er helt greit for meg. Blir du helt utmattet av å strikke prøvelapp, så kan du la være, for kanskje du ikke trenger det! Likner din strikkefasthet alltid på designerens strikkefasthet med det oppgitte garn og pinnestørrelse, så er det jo full klaff!

Når det blir helt feil

Det er da du skulle strikket prøvelapp… når genseren blir unormalt stor, eller veldig trang og ikke likner i det hele tatt på bildet av modellen. Unntaket er selvsagt hvis oppskriften ikke stemmer, men vanligvis gjør den det.
Hvis det ofte blir feil størrelse på det du strikker, begynn å strikke prøvelapp!
Men det finnes noen triks for å gjøre det både lettere og mer riktig

Et erme

Begynner du med å strikke erme så trenger du ikke strikke så mye, før du kan måle 10 cm, og er det helt feil da, så blir det mindre å korriger!

Viktigst av alt

er å strikke prøvelapp i den strikketeknikken du har tenkt å bruke. Da blir det FEIL å strikke frem og tilbake hvis du har tenkt å strikke rundt. Maskene er annerledes når du strikker vrangt enn når du strikker rett. ofte strikker man løsere når man strikker vrangt i tillegg. Prøvelappen bør altså være i rundstrikk, hvis det er det du har tenkt å strikke!

“Så prøvelappen må være en hel genser også nå da, eller?”

neida, det ville jo være litt kjipt, det er jeg enig i. Men vi har et triks! For prøvelappen er bare en prøvelapp, den trenger ikke å være så pen overalt. Den kan feks. ha ganske rufsete kanter, bare du har et helt felt som du kan måle 10 cm på!

Trikset

er å:
– strikke på rundpinne rett, alle maskene du har lagt opp
– Skyv maskene frem til starten av pinnen igjen
– trekk tråden på baksiden, ganske løst, frem til start
– strikk rett igjen
* repeter prosessen til du har nådd ønsket lengde på prøvelappen

For å få målt opp

Når du er ferdig så henger det masse tråder på baksiden. Klipp opp i midten av disse.
Legg prøvelappen utover og fest den i underlaget (feks med med knappenåler).
Mål opp 10 cm inne i prøvelappen og tell hvor mange masker du har.

Prøvelappkartotek

Spar på prøvelappen! Merk prøven med pinnestørrelse og hvilket garn du har brukt! Ofte får vi våre favoritter i garn og pinnestørrelse. Det er ikke nødvendig å lage prøvelapp for det som strikkes i samme garn, med samme pinnestørrelse, i samme strikketeknikk!

Prøvelapp med frynsete ender, men nyttig likevel!

2 Kommentarer

 1. Maritmara

  Tusen takk for en god veiledning!

  Svar
  • Hege

   Sent svar, men tusen takk likevel! 🙂

   Svar

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Nyeste innlegg

Sharing is caring

Sharing is caring

I vår digitale verden kan "alt" finnes på nettet. Det er som en godt blandet godteskål av nyttig informasjon, feil informasjon og småstein til å knekke tennene på! Selv de klokeste kan forledes til å følge feil informasjon, men samtidig er nettet en utømmelig kilde...