Avocadofarging; del 1- koke fargesuppe

av | mai 18, 2016 | Ukategorisert

I vinter var det litt mindre materiale å sanke i skogen (som normalt er min favorittgullgruve !) enn det jeg opplevde nesten daglig i løpet av våren, sommeren og høsten. Vel er det planter å hente, blant annet gran, lav og kongler,  men det er ikke såååå mye og det er kaldt! Jeg liker ikke “kaldt” så godt, så det blir mer innetid enn når jeg kommer ut av hiet på vårparten igjen!
Det stoppet meg likevel ikke fra å bli inspirert til å farge garn med andre “planter”.

avocadofarget

Avocadofarging gir gammelrosa eller støvete lilla garn

Jeg ble inspirert til å farge med avocadoskall og kjerner av denne vakre bloggen: http://granheim2.blogspot.no/2012/09/avocado-dye.html

Både skall og kjerner kan man farge med og gir omtrent samme farge men med litt rødere og dypere nyanser fra kjernene.

Vi spiser noe avocado men bruker det ikke _hele_ tiden, så det tok litt tid å spare…. Steinene tørket jeg til seinere bruk, noe som fungerte helt fint og skallene prøvde jeg å samle i en skål på kjøkkenbenken. Det gikk ikke så bra, der mugnet de raskt! Mange velger derfor å putte avocadoskallene i fryseren mens de samler opp. Jeg fant ut at skallene klarte seg helt fint i kjøleskapet hvis jeg oppbevarte dem i en luftig plastboks med lokk, av typen boks som f.eks. druer og tomater er pakket i på butikken.
Avocado er jo ikke akkurat den mest holdbare ingrediensen i kjøleskapet, så jeg kom plutselig på at her må jo matbutikkene ha et stort svinn! Dermed så spurte jeg pent en venninne som jobber i matbutikken og vips fikk jeg en god skjerv med ganske fine men litt skadde avocado og hadde dermed mer enn nok! Yippi! det er så fint når ting ordner seg enkelt!

I første runde lagde jeg bare fargesuppe av avocadoskall. Det skal tilsettes forholdsvis MYE salmiakk til denne koken så det er egentlig _ikke_ en inne-syssel. Jeg valgte en dag jeg var hjemme alene og satte igang. 3 liter vann og 2 dl salmiakk fikk koke med avocadoskallene. Hvor mange skall det ble til slutt? ikke godt å si, men kanskje 15-16 skall. Fra kokeprosessen luktet det virkelig vond, særlig i starten, men lukten forsvant fort og jeg unnlot  løfte på lokket så lukten holdt seg pent der inne i kjelen.

Fargekjelen ble stuet vekk etter kok til nedkjøling, langt unna folk og fe! Og jeg var i grunnen fornøyd med dagen. Og lengtet enda mer etter en årstid å kunne stå ute i….

….Følg med på neste innlegg om selve fargeprosessen!

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Nyeste innlegg

Japansk indigo – dyrking

Japansk indigo – dyrking

Japansk indigo Japansk indigo er en varmekjær plante, som ikke er skapt for å bo i Norge. Vi kan dyrke frem planten fra frø sådd inne tidlig om våren. Japansk indigo gir en nydelig blå farge Frøene fra japansk indigo For at frøene skal spire må man stelle pent med...

Tips Tapas Maskemaskør

Tips Tapas er en serie ukentlige innlegg jeg har på Instagram og facebook, som er småretter med tips. Tipsene er uhøytidelige og rettet mot småting som "alle" vet, eller har tenkt på for lenge siden. Det betyr at ganske mange...