Kanadagullris – ugress og fargegull

av | sep 25, 2016 | Gule farger

Kanadagullris er en forvillet hageplante som finnes svært mange steder på østlandet i Norge.

Kanadagullris

En liten bukett av knallgul kanadagrullris! Vakker!

Det kan være store, gule enger på enkelte steder, vakkert og skinnende. Dessverre så fortrenger denne planten andre planter som hører til i vår opprinnelige natur og planten er derfor på listen over planter vi ikke vi ha fritt i naturen.http://www.sabima.no/Kanadagullris
Men til vårt bruk, som plantefargere er den gull verdt! Den gir er knallgul farge, nesten skinnende med et ørlite grønnskjær.Fargeekten er middels god, og etter min erfaring best på Bad 1.

Kanadagullris

Kanadagullris gir en skinnende og kraftig gulfarge. De to hespene til høyre er farget på alpakkagarn, til venstre på ullgarn fra sau.

Kanadagullris

En stor kjele med gullristopper

Siden den finnes i slik overflod og er lett å høste, er det enkelt å fylle kjelen for å få en kraftig fargesuppe. Den kan også tørkes men da må du passe på at du høster den tidlig nok, slik at blomstene ikke frøer seg. Heldigvis gir hele planten samme gule farge, kanskje med nyanseforskjeller hvis du skiller blomst og blader, der blomstertoppene blir mer gule og stilk og blad blir med en anelse mer grønnskjær.
For meg og andre som nyter (eller misliker!) luktene fra grytene, så vil jeg si at gullrisen lukter ganske godt, både under tørking og koking så det betyr at man godt kan holde på inne. Det er jo en absolutt fordel hvis man holder på om vinteren og må stå inne!

Dette er en nydelig farge å plukke frem på garnnøstet  i mørketida, da alt er kaldt og mørkt. Kan jeg foreslå et par knallgule sokker på pinnene? Fungerer godt som påskesokker også så klart!

Kanadagullris er en forvillet hageplante som finnes svært mange steder på østlandet i Norge. Det kan være store enger på enkelte steder, vakkert og skinnende. Dessverre så fortrenger denne planten andre planter som hører til vår opprinnelige natur og planten er derfor på listen over planter vi ikke vi ha i norsk natur. Men til vårt bruk, som plantefargere er den gull verdt! Fargen den gir er knallgul farge, nesten skinnende med et ørlite grønnskjær. Fargeekten er middels god, og etter min erfaring best på Bad 1. Siden den finnes i slik overflod og er lett å høste, er det også enkelt å fylle kjelen for å få en kraftig fargesuppe. Den kan også tørkes men da må du passe på at du høster den tidlig nok, slik at blomstene ikke frøer seg. Heldigvis gir hele planten samme gule farge, kanskje med nyanseforskjeller hvis du skiller blomst og blader, der blomstertoppene blir mer gule og stilk og blad blir med en anelse mer grønnskjær.
Det lukter også ganske godt både under både tørking og koking så man kan godt holde på inne.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Nyeste innlegg

Sharing is caring

Sharing is caring

I vår digitale verden kan "alt" finnes på nettet. Det er som en godt blandet godteskål av nyttig informasjon, feil informasjon og småstein til å knekke tennene på! Selv de klokeste kan forledes til å følge feil informasjon, men samtidig er nettet en utømmelig kilde...