Strikking med mening

av | jan 23, 2017 | Ukategorisert

Strikkebølgen

De siste årene har strikking blitt stadig mer populært. Mange har strikket “bestandig”, men det er uten tvil slik at strikkepopulariteten går i bølger. Det som er ganske vanlig når bølgen har en topp er at det rett og slett blir “kult” å strikke selv. Mange går med strikkede klær, både til hverdag og fest. Ofte begynner mange unge å strikke når det er en strikketopp og ganske mange av dem igjen, henger med til neste neste gang popularitetsbølgen slår til på nytt.

strikking

Tidløs strikk i tidløst landskap….

 

Strikkedesign er in

Det er ikke uvanlig at forskjellige “kjendiser” blir med på strikkebølgen også og forsterker dermed populariteten til selve strikkingen og til enkelte strikkeplagg som blir kjente. Mange kjendiser lager også sin egen serie med klær, eller sin egen merkevare. Og litt lenger inne i strikkeverdenen har vi strikkedesignere som er så dyktige at de blir kjent, rett og slett fordi de er flinke til å lage mønstre som mange folk vil ha og som er gjenkjennelige for den enkelte designer.

strikking

Moderne former

I gamle dager

Denne kjendisstatusen på strikkedesignere har ikke alltid vært så tydelig som det er i våre dager. Det er opplagt at det å designe og lage strikkeoppskrifter nå har fått en helt annen status enn for en generasjon eller to siden. Min farmor lagde masse håndarbeid av alle slag og fant på strikkeoppskrifter an mass. Disse ble solgt til garnprodusentene og dermed ble mønsteret solgt under bedriftens navn. I ettertid finnes det ingen eller lite dokumentasjon på hvem som lagde hvilket mønster. Det reflekterer kanskje tidsånden der det ikke var noen “status” i seg selv å lage oppskriftene, men derimot noe enkelte håndarbeidsinteresserte tjente litt ekstra penger på. Noen ganger var forresten ikke betalingen i penger men i garn! Vi har flere dyktige kunsthåndverkere som har gjort sitt for å undersøke og kartlegge håndarbeidshistorien i Norge.

strikking

Strikking har lange tradisjoner i Norge

Strikkekunst for hjerte og hjerne

Strikkere har gått fra å strikke nødvendige klær, trolig med stor ærgjerrighet både i utforming av mønster og selve håndverket, men likevel i det stille, slik mange har utført sitt håndarbeid i årtier. Så ikke lenger. Nå lever vi en verden der sosiale media og det å være synlig har blitt en vane. Og strikkere har mye de skulle sagt! Strikking er bra for både hjerte og hjerne og kan faktisk hjelpe en til å “tune in” i en verden der informasjonsflyten kan være overveldende. At det er rom for å være stolt av både å skape strikkemønstre og strikke vakre plagg gjør noe med en! Strikking tangerer kunst på mange måter og det at det gjøres plass til noe som er så tidkrevende og vakkert er sunt i en verden der mye dreier seg om å penger og der alt man gjør skal “lønne” seg.

strikking

Strikking får deg til å fokusere og slappe av!

Strikking for å nå frem med sitt budskap

Midt i alle vakre mønstre og nydelige design går mange et steg lenger! Strikking kan brukes for å støtte og fremheve saker som opptar en. Ved hjelp av strikking og strikkede produkter får man økt fokus for sin viktige saker. Gode eksempler er det mange av! Se bare på noen av eksemplene her:

  • Strikking av orange skjerf “til en som fryser” startet av Kirkens bymisjon.
  • Strikking av lommevenn for skadde og redde barn i ambulansen, startet av Tonje ved ambulansetjenesten på Brobekk i Oslo.
  • Strikking av tøy til premature i Amandaprosjektet
  • Denne helgens strikking og bruk av rosa lue for å vise sin støtte til kvinnmarsjen i washington i forbindelse med kvinnefiendlige uttalelser fra Trump.

strikking

Strikking brukt som politisk symbol…

Jeg blir motivert av farger og av bestemor!

Det som motiverer en til strikking kan være så mangt. Jeg blir motivert av opplevelser og farger på garn generelt og plantefarget garn spesielt. Dessuten vil jeg på forunderlig vis gjerne ære mine “forfedre”. Som så mange andre har jeg hatt kvinner bak meg i generasjoner som har drevet med håndarbeid seint og tidlig og som har gjort det nøyaktig og vakkert. I sin rolle som håndarbeiderske var de både trygge og selvfølgelige; dette kunne de! Jeg vil rett og slett gjerne holde i hevd den holdningen som våre forfedre og forkvinner hadde til håndverket de utførte; selvfølgelig og trygt og med en stor glede over det vakre og nyttige de skapte!

strikking

Ny og gammel strikk – en tråd av tradisjon

Hva motiverer deg?

Har du tenkt på hva som motiverer deg? Del gjerne med deg her, hvis du har noen tanker rundt strikkingens gleder!

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Nyeste innlegg

Sharing is caring

Sharing is caring

I vår digitale verden kan "alt" finnes på nettet. Det er som en godt blandet godteskål av nyttig informasjon, feil informasjon og småstein til å knekke tennene på! Selv de klokeste kan forledes til å følge feil informasjon, men samtidig er nettet en utømmelig kilde...