Minnefarger fra en reise

av | jun 15, 2017 | Ukategorisert

Minner

Tidligere i sommer dro familien til en annen kant av landet for å være med å rydde ut av et hus fra avdøde slektninger. Huset hadde stått tomt en god stund og nå var tiden moden for å dele minner og rydde ut av huset som hadde vært i familiens eie lenge. Vi lever i en tid med altfor mange “bruk og kast ting”, men historiene og minnene som hører til gamle ting er skatter som man må høre av de som kan fortelle. Det velstelte huset som lå fritt til, omkranset av vakker natur og med hagen full av nyttevekster, var en skatt i seg selv for den som ikke trenger sentral beliggenhet ved siden av et shoppingsenter.

En tur med minner

En tur med minner

Sanking av minnefarger

En plantefarger vil alltid se fargeplanter omkring seg, så på slutten av dagen tok jeg meg tid til å gå en liten sankerunde av planter på tomten. Jeg så for meg å farge garn med plantene jeg plukket og så strikke et “minneplagg” fra stedet etterpå. Slike klær med minnefarger er så gode og unike på alle måter og er som å kle på seg en hemmelig skatt som overgår de fineste festklær.

Et gammelt skjul med sjarm

Et gammelt skjul med sjarm

Grøftekantplanter

Selv om dette var i en annen del av landet, var utvalget av planter kjent og jeg visste det var gode fargeplanter som jeg plukket. Mange av plantene i norsk natur gir gule farger, men skalaen er enorm og mulighetene for å trylle er mange. I tillegg så finner man disse plantene i overflod og det er lett å sanke nok til å få maksimal konsentrasjon av fargestoffet. Det er nesten bare å ta et skritt ut døra og begynne å plukke, uansett hvor man er i landet.

vakker natur på alle kanter

vakker natur på alle kanter

Et lite utvalg

Det ble sju plantene som jeg tok med: Marikåpe, Lupiner, Steinlav, Hundekjeks, Krushøymole, Engsyre og Bjørk. Alle kjente fargeplanter som gir gode og jordnære farger. Jordsmonn der planten vokser og fargeprosess kan gi ganske store variasjoner i hva slags farge man til slutt ender opp med, slik at nyansene vil bli mange. Variasjonen som man får fra sted til sted, understreker det unike med minnefarger.

Alle plantene samlet, om enn litt tørre etter reisen

Alle plantene samlet, om enn litt tørre etter reisen

Den gode følelsen

Da vi dro med noen bæreposer stappfulle av planter hadde jeg den gode følelsen av en fargeplan i hodet. Denne gangen skulle også minner farges inn i garnet, både fra turen men også fra en svunnen tid. Jeg visste at det lå en skatt og ventet i andre enden, foreløpig bare en anelse, men snart ville fargene inspirere meg til hva slags mønster jeg skulle lage.

Et hav av hundekjeks

Et hav av hundekjeks

Fargeplanen

En vakker dag skal dette bli en gave til noen som forstår og setter pris på at tråden som strikkes binder fortiden og nåtiden sammen. Jeg gleder meg til neste etappe i prosjektet!

Vakre Marikåpa vokste i overflod på stedet og byr på de nydeligste farger

Vakre Marikåpa vokste i overflod på stedet og byr på de nydeligste farger

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Nyeste innlegg

Sharing is caring

Sharing is caring

I vår digitale verden kan "alt" finnes på nettet. Det er som en godt blandet godteskål av nyttig informasjon, feil informasjon og småstein til å knekke tennene på! Selv de klokeste kan forledes til å følge feil informasjon, men samtidig er nettet en utømmelig kilde...