Plantefarging og svart magi

av | jun 19, 2018 | dette må vi snakke om, svart magi, Ukategorisert

Hva er det med svart

Svart hund - svart garn

Svart hund – svart garn

Vi plantefargere vet godt at de fleste farger fra norsk natur byr på variasjoner over gult. Mer eksklusivt er det å trylle frem rødt og blått, og slik har det vært lenge. I middelalderen var det særlig flott å kunne smykke seg med de røde og blå fargene, og fargene signaliserte tydelig hvilket sosialt lag man tilhørte. Men enda gjevere var den svarte fargen!
I byer der det var håndverkere organisert i fargelaug måtte man gå i lære hos en fargemester, og for selv å bli mester måtte man klare å farge en god svart farge – som var vanskelig å få til.

Hvorfor ikke svart ull ?

svart sau - svart ull

svart sau – svart ull

Mange sauer har mørk ull, fra gråsvart til brunsvart. Enkelte garntyper fra mørk sau kan se så svart ut at en lurer på hvorfor noen vil ha så mye strev med å lage svart etter alle kunstens regler, når det kommer servert ferdig farget!
Det kan også se ut som om svart ull er brukt i enkelte sammenhenger. Logisk sett så skulle både farge og garn holde best uten at man behandlet det ytterligere, i det hele tatt også. Man får slett  rett og ikke bleket vekk den naturlige ullfargen på samme måte som de fargene vi selv påfører ulla.

Men hva er svart da?

svart kommer an på øyet som ser

svart kommer an på øyet som ser

Det som er påtagelig med den svarte fargen, er at den ofte skinner i noe annet! Enten ser man et blåskjær, et rødskjær eller man føler den egentlig er mørk brun, når man ser på den fra bestemte vinkler.  Konklusjonen kan fort bli at “jodda, dette er svart!”  den ene dagen og mørk grå den neste. Legger man flere svartfarger sammen, i forskjellige materiale blir definisjonsspørsmålet enda vanskeligere, for det handler mye om lysbrytningen, og lyset brytes forskjellig på forskjellig materiale. https://www.instagram.com/p/BkM2kbJnx_x/?taken-by=gullhespa

Hvordan farger man frem svart da?

eksklusiv blanding

eksklusiv blanding

Den kompliserte måten, med høy status og historisk sus lager man ved å kombinere de røde og blå fargene, evt. med gult. Man kan gå ut fra at de eksklusive og hemmelige oppskrifter inneholdt nettopp indigo og krapp og kanskje fargereseda, eller farger fra samme skala. Men oppskrifter inneholder både mål og tid og gjentatte prosesser, så du er ikke garantert at du ikke lager en gusjebrun farge hvis du begynner å teste ut selv! Det er her oppskrifter og mesterbrev hadde sin plass…

Bondekonenes og heksenes svarte triks

svarte toner?

svarte toner?

Jeg er sikker på at dyktige, men ikke så velbeslåtte damer farget og kunne mye om håndverket, på gårdene og bostedene rundt om i landet, enten de var vikingdamer eller fra seinere tid. Og de kunne sine planter, og de visste nok at bruker man jernredskaper får vi grått og brunt fra planter som ellers bare gir gultoner. Så enkelt tror jeg det var.

Skogstorknebb – den beste svarte av dem alle

skogstorknebb byr på skikkelig svart!

skogstorknebb byr på skikkelig svart!

Jeg fikk en “gave” fra gamle dager da jeg farget på hytta for noen år siden. Høyt mot fjellkanten vokser planter som trolig har vært der lenge, utvalget er ikke stort og prangende, men det som er der pynter skog og mark i alle retninger. Vakre enger og små skjøre planter. Sånn må mine forfedre ha opplevd det også, har jeg tenkt i mitt stille sinn. Og det er slett ikke utenkelig at det har blitt farget med skogstorknebb sammen med jern i en eller annen form. Da må de ha opplevd det samme som meg: DET BLIR SVART!

Hvor viktig er det å farge svart?

Gøy å kunne lage svart

Gøy å kunne lage svart

Ikke viktig i det hele tatt, synes jeg. Både indigokyper og jern påvirker garnet i en eller annen grad, så jeg ville brukt svart sau i en billedvev og andre “hundreårsprosjekter”  og tenkt at det var det smarteste. Det finnes jo der og hvorfor ikke gjøre det både enkelt og vakkert? Men det finnes altså muligheter for både på den ene og den andre måten å farge seg frem til svart!

Lykke til med eksperimenteringen! 

svart garn med blomst_20180618_194813

2 Kommentarer

 1. Veronique

  Hjertelig takk for all info som du/dere legge frem !!

  Svar
  • Hege

   Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! 🙂

   Svar

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Nyeste innlegg

Sharing is caring

Sharing is caring

I vår digitale verden kan "alt" finnes på nettet. Det er som en godt blandet godteskål av nyttig informasjon, feil informasjon og småstein til å knekke tennene på! Selv de klokeste kan forledes til å følge feil informasjon, men samtidig er nettet en utømmelig kilde...