Hjelp! Jeg har fått en hespe

av | jan 4, 2021 | Ukategorisert

Ved årsskiftet så jeg et innlegg på en strikkeside på fb, der en strikkerske hadde brukt noen dager på å strikke rett fra en hespe. Hun fortvilte over all tiden hun måtte bruke på å greie ut hespa og løse opp flokene undervegs. Jeg syntes så synd på henne, for dette kunne enkelt vært løst ved å lage et garnnøste, men det vet man jo ikke nødvendigvis hvis man ikke har vært borti det før!

Hesper og nøster

I dag er det mange som håndfarger garn og det skjer som oftest med garnet i såkalte hesper. Hesper er en lang tråd garn som er snurret opp i en stor ring, og på flere steder er det bundet rundt med tråder for at hespa ikke skal floke seg. Deretter tvinnes garnringen opp og ser dermed ut som en pen “snurreflette”, med eller uten magebånd.
I vanlige garnbutikker er det en overvekt av ferdige nøster, ja, kanskje du ikke får tak i hesper i det hele tatt der. Slik var det ikke før, da var det mange hesper og færre ferdige nøster i butikken, så selve nøstinga måtte folk gjøre selv.

Hesper som er plantefarget. Ser du nøye etter så ser du ombindingstråder flere steder på de forskjellige hepspene

Nøster til bruk

Før garnet skal brukes bør det absolutt nøstes opp! Å strikke fra nøstet fører sjelden til knuter og trassel, slik som strikkersken i innledningen min hadde opplevd.

Hvordan lage nøste fra hespe

Skal du nøste opp fra en hespe holder det med deg selv og evt. en kjøkkenstol, eller bare deg selv. Jeg foretrekker å ha hespa inn på armene mine og nøste opp selv, mens jeg vrir håndleddene mine taktfast etter tråden slik at den lett kan gli av og nøstes opp. Dette synes mange er vanskelig og det er nok atskillig vanligere å henge nøstet på en stol og nøste opp, eller evt. bruke en venn som hespeholder mens man selv nøster. Er du skikkelig avansert kan du bruke en garnvinde til å henge hespa innpå, så mens den snurrer så nøster du.

Garnvinden er sammenleggbar og spennes ut inni hespa, slik at omkretsen stemmer med den enkelte hespe.

Selve nøstingen foregår ved at man snurrer opp litt av tråden til en ball, eller bruker litt papir i midten til å snurre rundt. Du kan endog bruke en nøstepinne for å nøste pent opp.
Deretter snurrer man garnet innpå og passer på å skifte stillingen på nøstet med jevne mellomrom, slik at nøstet blir rundt og pent eller eggeformet. Er du nøye i starten med hvor du legger tråden kan du få til at du kan strikke fra midten, hvis du liker det best, eller hvis du vil ha muligheten til å bruke to tråder fra samme nøste samtidig.

Utstyr til nøsting

Som nevn over, så holder det med hendene dine, evt. hendene dine og en stol, men det finnes jo enkelte hjelpemidler for å kunne få nøstingen raskere unna. Garnvinden er nevnt over, men du kan også bruke en nøstemaskin til å lage nøstene. Da vil du sveive tråden fra garnvinda over på nøstemaskinen som ikke lager trillrunde, eller eggformede garnballer, men garnkaker . Det finnes elektriske nøstemaskiner også, for den som vil slippe å sveive.

Nøster og garnkaker

Vil du lese mer om et prosjekt der plantefarget garn brukes kan du gå inn her og lese om Bildentekstilet, der er det flere innlegg om både fargingen og selve prosjektet.


Og du… hvis du har tid blir jeg kjempetakknemlig hvis du deler blogginnlegget mitt! Med enda flere lesere blir det mye morsommere for meg å skrive og ikke minst, kanskje noen andre ungår å strikke rett fra hespa!

Fargerik hilsen Hege

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Nyeste innlegg

Sharing is caring

Sharing is caring

I vår digitale verden kan "alt" finnes på nettet. Det er som en godt blandet godteskål av nyttig informasjon, feil informasjon og småstein til å knekke tennene på! Selv de klokeste kan forledes til å følge feil informasjon, men samtidig er nettet en utømmelig kilde...