Japansk indigo – dyrking

av | apr 25, 2021 | Blå farger, Ukategorisert

Japansk indigo

Japansk indigo er en varmekjær plante, som ikke er skapt for å bo i Norge. Vi kan dyrke frem planten fra frø sådd inne tidlig om våren.

Japansk indigo gir en nydelig blå farge

Frøene fra japansk indigo

For at frøene skal spire må man stelle pent med planten. God jord er et must, gjerne med litt perlite på toppen, bruk gjerne et minidrivhus. Undervarme er en fordel.
Frøene har ikke spesielt bra spireevne, men de er små og mange så det blir som regel mange planter uansett hvis du sår samme år som de er høstet. Frøene er kjent for å ha en radikal forringelse av spireevne hvis man venter til neste år, eller senere år.
*tilføyelse: nå har jeg testet både ferske frø(fra i fjor) og gamle frø (fra året før) i papirrull og fått en fantastisk spireprosent, uavhengig av årgang! Se eget blogginnlegg!

Spiren

Etter at frøet har spirt, så lønner det seg å tynne ut slik at det ikke er for fullt i potten. Spirene blir raskt solide i stilken og tåler håndtering godt, hvis du vil prikle.

Planten kan plantes ut når faren for frost er over
Planten trenger næringsrik jord og liker godt å bli gjødslet. Trenger mye vann og bør få stå med mye sol, blir sjeldent svidd, selv om det kan skje at deler av enkelte blader blir svidd og får blå flekker hvis det er for sterk varme.


Formering av voksen japansk indigo

Planten setter mer enn gjerne røtter, enten deler av stilken får kontakt med jord, eller hvis du høster blader og setter stilken i vann. Ja, du kan få et uendelig antall planter fra en eneste ved å sette stilkene i vann! Setter røtter og blader oppover i hvert «ledd» på stilken! Da er det bare å klippe av under røttene og sette det i jord og vips har man en ny plante.

Høsting av blader

Du kan farge med ferske blader direkte. Oppskrift står f.eks i boka «Garnmagi med plantefarging».
Du kan utvinne pigment fra ferske blader, og tørke pigmentet for senere fargin
Du kan tørke bladene for oppbevaring til senere farging.

Høsting av frø fra japansk indigo

Frøene kommer forholdsvis sent i sesongen, rundt juletider er et godt holdepunkt avhengig av sone. De rosa noe før de hvite.

Rosa blomster, med frø som snart kan høstes0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Nyeste innlegg

Sharing is caring

Sharing is caring

I vår digitale verden kan "alt" finnes på nettet. Det er som en godt blandet godteskål av nyttig informasjon, feil informasjon og småstein til å knekke tennene på! Selv de klokeste kan forledes til å følge feil informasjon, men samtidig er nettet en utømmelig kilde...